RSS

С ехидна циничност

   Тук е мястото за обяснението на някои по-пиперливи, макар и умерени във формално езиково отношение споделени настроения. Тях ще ги намерите – къде по-сдържани, къде по-остри – в категорията „Вулгароидно“.

   В много по-голяма степен комизмът им разчита на ехидността, отколкото на цинизма. И все пак да кажем нещо за забранените думи.

   Те са много, изключително гъвкави и живи, с невероятно висока честота на употреба в ежедневната реч, а при все това са отхвърляни от определени социални сфери на общуване, нежелани в дадени комуникативни ситуации – и това е естествено. Но това, че се недолюбвани от филологията, е даже противоестествено.

   „Мръсните” думи или вулгаризмите имат невероятно противоречива естетика, могат да бъдат пошли и безвкусни, но понякога дори изтънчено присмехулни. В този свой обемен функционален и смислов диапазон не бива да забравяме преди всичко практическите области, към които употребата им препраща и които рядко са свързани с възвишеното. Съответно тяхното звучене има по-голяма дълбинност именно заради тази тяхна способност да конкретизират, но и да разсейват в плана на контекста, да разпростират в широка конотативна периферия значенията си. Рядко, като кажем „наковалня”, си представяме нещо отвъд нея, освен ако не сме в света на поезията, но вулгарната дума почти винаги прехвърля своите мостове отвъд конкретния си предмет, който обозначава (референт), създава асоциации, подтекстове, инервира потайни представи на маскираното ни заради диктатурата на благоприличието психологическо задкулисие.

   И най-вече тя, мръсната дума, може да не присъства с цялата си „грозота” и бодливост, в рамките на художествения комизъм умели езикови построения могат да я заменят и да насочват вместо нея към споменатите области на освободените и дръзки имагинативни мозайки. Там се ражда ехидната циничност, но тя не е мръснословна…

   Такъв текст тук например е „Зловонни мисли“ – общото значение на думата „зловоние“ спрямо контекста насочва към зоната на телесно погнусяващото, но всъщност вулгарност във външния план на изказа няма. Така е и с прочутия роман на Хашек, както съм писал другаде, същинските вулгаризми там са изненадващо малко, но провокираните фантазии за отблъскващото са онези свойства на художествената материя в „Швейк“, които пораждат последващото впечатление, че това е една цинична книга. А тя е само комична и ехидно насмешлива…

   Твърдо защитавам употребата на „мръсните” думи в услуга на комичните цели, но разбира се в подходящи словесни композиции, на уместни места и в отношение спрямо правилно преценени ситуации. Тогава един вулгаризъм може да стане ядро на плебейския, низовия, но всъщност живия смях.

   Да, защото много повече живеем в долните пластове на съществуването, поне в мислите си. Малцина са се наемали да отговорят защо, но аз поне ще опитам: там ни е по-удобно на това далечно и все пак толкова кратко пътуване.

   Та да не се гевезим, де не се пудрим, но да не бъдем арогантни без причина и без мяра.

   ББ

Advertisements
 

7 responses to “С ехидна циничност

 1. еди, както казах.

  23.08.2011 at 20:07

  пипирливи езикиво настръхвания.

   
 2. olya

  23.10.2011 at 18:55

  ох, ах, уф, забравих всички лоши думички, Богдане!!! Секна ми креативността в реалиите на вулгаристичното мислене за света въобще, на което така държа иначе:))))))))))))))

   
  • batebogi

   23.10.2011 at 19:30

   Защо бе, Оля, какво те притесни? То и аз държа на тоя тип мислене за света, как иначе щяхме да можем да го ругаем ежедневно, което той ежедневно си изисква?

    
 3. olya

  23.10.2011 at 21:13

  Както обикновено се изчервих от кеф пред невероятната ти способност на управляваш говоренето и писането, а не те теб:) Много си задобрял в словото! Направо ще се спукам от гордост, че имаш сериозен принос във формирането и на моите собствени дарования в тези насоки, макар да позалиняха във времето попарени от ши..ната юриспруденция;) Оставам безмълвна по темите и темичките, с които се захващаш и ги извеждаш до темища до момента, в който ще отшуми шамара и ще се въздигна от пепелта на беднословието:)))))

   
  • batebogi

   24.02.2012 at 0:48

   Оля, извинявай, чак сега видях коментара ти, не съм получавал известие за него, а в този раздел почти не влизам. Сега се намъкнах случайно и се зазяпах, че имах няколко пунктуационни пропуска 🙂 Благодаря ти за милите думи. Не се подценявай вербално, моля ти се. Най-големите оратори са баш юристите 🙂 Айде някой път на по бира ще си почешем езиците на старите теми и темища 😀

    
 4. futurehealth1

  26.04.2016 at 6:54

  Мръсната дума е за пречистване на душата..

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: