RSS

Блянове и сопи

   Страницата „Блянове и сопи” е сред най-отваряните линкове на блога. Дълго време стоя празна, все не намирах сгода да напиша нужното обяснение към този особен раздел. Всъщност той съдържа две измерения на възмечтаването и сатирата.

   Едното е памфлетното и фейлетонното начало на тук представяните текстове, при което блянът и сопата се проявяват като присмехулна злободневност. Типични заглавия в този идеен и тематичен ракурс са „Дърветата умират от неправите”, „На сафари за пешеходци”. Ясно е, че в тях сопите са си сопи, а бляновете са в окайването  на глупостта човешка и в жалбата по изгубените възможности да живеем по-мъдро и по-справедливо. Но такива текстове тук рядко се появяват. Не си падам засега много по лозунгиращото нравоучителстване.

   Същинската проява на този раздел е във фантасмагоричната комика, която избира невъзможни на практика сюжети. Там сатирата – тоест сопите – не са така силно болезнени, дори сатиричното е изличено в полза на импровизиращата комическа игра. В тези писания повече се разчита на бляна като игрова функция на въображението и езика, като конструиране на весели абсурди. Такива са разказите „Крокодилска балада” и „Греховно село безбожно”, както и невротичният фрагмент „Футуристична мотороненавистническа визия на София” .

   Но най-накрая, провокиран от многократните отваряния на линка „Блянове и сопи”, написах типичния представителен текст за тази рубрика – „2138 барела люта мастика със сакъз”, който съчетава и сатиричното, и игровото, и причудливо фантастичното, а на всичкото отгоре има – отново в плана на засилената сатирична линия – неприкрито язвителна злободневност. Жалко, че след година вече ще е трудноразбираем за случайно попадналите на него читатели. Дано обаче клоунадата на проведените избори тази есен не се забрави никога. Ясно ми е, че не мога да надмина Алеко, но се опасявам, че литературните ми герои са на път да задминат бай Ганя.

   Приятно четене!

   ББ

Advertisements
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: